Kemetismul

 

Kemetismul este o practică modernă a tradiției religioase a Egiptului Antic, cunoscută de poporul său ca Kemet. Această practică particulară a fost fondată de Rev. Olteanu Cosmin la sfârșitul anului 2018 și se numește Paganism Kemetic sau religie pagana kemetică după termenul Kemetic pentru „Kemet” și Pagan, adică „cult precrestin”.

ancient architecture art cosmos
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Printr-o temelie a gândirii antice și a structurii spirituale, adepții kemetici pot să urmeze o cale pe care predecesorii lor au trăit-o mai întâi cu mai mult de 4.000 de ani în urmă. Kemetismul este o religie tradițională africană și are o asemănare cu alte religii africane tradiționale și africane diasporice (cum ar fi religiile occidentale ale popoarelor Yoruba, Akan, Congo și Dahomeyan și practicile Afro-Caraibe ale Vodou, Candomble și Lukumi ), precum și practicile spirituale din Africa de Nord-Est și Orientul Apropiat din Orient. Practicarea Kemetismului necesită un angajament de a înțelege un patrimoniu cultural stabilit în trecut, pe care Kemetismul continuă să il respecte și să il reprezinte, chiar și în locuri și timpuri îndepărtate de practica sa inițială.

Religia kemetică este un politeism, adică recunoaște existenta mai multor Zei și Zeițe. În plus, este un tip special de politeism, numit monolatrie. Monolatria este un concept diferit de monoteism, unde se crede că Dumnezeu se manifestă într-o singură formă și formă. Monolatria este un politeism „moale”, având o structură multi-zeu în care zeii pot și se manifestă ca indivizi distinctivi și totuși oferă posibilitatea ca acești dumnezei să fie înțeleși în relație unul cu altul prin sincretism (câțiva zei se alătură pentru a forma un nou divinitate compusă) și aspecte (zei care apar ca alți dumnezei). În Kemetism, adeptii acorda o importanță deosebită Zeului sau Zeiței lor mamă (sau pereche de două zeități), așa cum este revelat prin Ritul nostru de Divinație Părintească. Cu toate acestea, niciodată nu credem că acestea sunt singurele zeități care există și nici nu ne împiedică să onorăm vreodată alte zeități în orice moment sau în orice număr.

O religie monolată înțelege simultan că există o forță divină (Netjer în limba kemetică, adică „puterea divină”), care este compusă și din zeități separate, interconectate, ca o echipă poate fi definită atât ca o singură entitate (suma părților ei ), cat și prin intermediul membrilor echipei individuale. „Zeii și Zeițele” din Egiptul Antic, deși diferențiați în mod clar unul de celălalt în anumite privințe și nu la fel de clar în altele, reprezintă, de asemenea, un aspect al acestui concept abstract „Netjer”, ca nume al său (după practica recunoașterii lui Netjer ” în Numele lui … „în invocări ritualice). Numele Netjer sunt multe dintre divinitățile individuale ale panteonului, și ele sunt și aspecte reprezentative ale conceptului de dumnezeire însuși, numit în abstractul Netjer („puterea divină” însuși).


 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: